Morana Erdelja, Osnovna škola Kajzerica

Jednom jako, jako davno, u dalekom kraljevstvu koje je bilo okruženo brojnim rijekama i do kojeg se moglo doći samo čamcem, pročuo se glas da se iza jedne od rijeka nalazi čarobno drvo koje gori zelenim plemenom, ali i dalje daje plodove jabuka. Nije samo drvo bilo čarobno. I njihovi čamci su se mogli kretati po kopnu kao da imaju kotače. Jednog dana plamen se proširio i zazvonilo je zvono za uzbunu.

Dok se plamen širio, ljudi iz kraljevstva pojurili su svojim čamcima pomoći susjedima s druge strane rijeke. A onda se odjednom dogodilo nešto zastrašujuće...

4. izazov: U 100 napišite uvod u bajku; tekst mora sadržavati sljedeće pojmove: čamac, jabuka, zvono, zeleni plamen, kotač. 
Primjedbe

Objavi komentar

100 riječi

100 riječi je novi projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara koji se prvi puta provodi u školskoj godini 2022./2023., a koji za ciljeve ima poticanje jezičnog izražavanja kroz kraće pisane forme uobličene u kratke tekstove od stotinu riječi kao sažete misli i ideje koje se temelje na jasnim zadacima te jačanje jezičnih vještina i sposobnosti selektiranja informacija i njihovog uobličavanja u sažete, logički povezane tekstove kroz aktivnosti kreativnog pisanja. Svaki će zadatak biti drugačiji: tematski drugačiji od prethodnog i manje ili više zahtjevan što će iziskivati manje ili više poticanja na kreativnost i kreativan način razmišljanja. Učenici na temelju zadane teme pišu kraći literarni tekst do stotinu riječi – na ovaj način odgovaraju na postavljeni zadatak i vježbaju sažimanje informacija i pisanje sažetaka. Sve će etape projekta biti popraćene objavama na Facebook stranici projekta.