Ivona Šoštar, Osnovna škola Sveta Nedelja

Ponedjeljak je. Vrata ureda se kao i svaki dan u tjednu otvaraju u 8 sati. Ulaze radnici sa šalicama kave, još nerazbuđeni, umorni i turobni. Svi su nestrpljivi i uvijek im se nekamo žuri. Nestrpljivi radnici me promatraju s ljutnjom u očima i čekaju da im ispišem papir u kojem se nalaze zakoni i rješenja za sud, a ja kao i uvijek svoj posao obavljam savjesno, no često me udaraju kada posao ne mogu obaviti brže. Ustvari nije lagano neprestano povlačiti papir za papirom, cijele dane biti u ovom prašnjavom uredu s par visokih biljaka, par sivih stolova i stolaca.  

14. izazov - u 100 riječi pokušajte objasniti zašto mrzite svoj posao - vi ste pisač (printer) koji radi u velikom odvjetničkom uredu i dnevno ispisuje ogromne količine dokumenata






Primjedbe

100 riječi

100 riječi je novi projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara koji se prvi puta provodi u školskoj godini 2022./2023., a koji za ciljeve ima poticanje jezičnog izražavanja kroz kraće pisane forme uobličene u kratke tekstove od stotinu riječi kao sažete misli i ideje koje se temelje na jasnim zadacima te jačanje jezičnih vještina i sposobnosti selektiranja informacija i njihovog uobličavanja u sažete, logički povezane tekstove kroz aktivnosti kreativnog pisanja. Svaki će zadatak biti drugačiji: tematski drugačiji od prethodnog i manje ili više zahtjevan što će iziskivati manje ili više poticanja na kreativnost i kreativan način razmišljanja. Učenici na temelju zadane teme pišu kraći literarni tekst do stotinu riječi – na ovaj način odgovaraju na postavljeni zadatak i vježbaju sažimanje informacija i pisanje sažetaka. Sve će etape projekta biti popraćene objavama na Facebook stranici projekta.