Paula Paulić, Osnovna škola Luka Sesvete

U udaljenom Sektoru 453, u kojem se prostiru neistražene galaktičke dubine, započinje ova zanimljiva i tajnovita priča. Grox i Selena, dvoje istraživača, otkrivaju tajnu koja će promijeniti njihovu sudbinu iz korijena. Dok su obično ljetovali na luksuznome planetu Luxu, ovaj put putovanje ih vodi u svijet misterije. Susreću se s oblikom života sjajnim poput zvijezda, koji ih vodi do skrivena laboratorija. Tu se otkriva šokantna istina - klonovi. Ovaj svijet suočava se s moralnim izazovima. Grox i Selena susreću se s pitanjima o svome identitetu i slobodi, gube razum, dok riskiraju sve kako bi otkrili istinu o svojoj tajnovitoj stvarnosti. 


13. izazov - u 100 riječi napišite uvod u svoju znanstveno-fantastičnu priču. Uvod mora uključivati sljedeće pojmove: Sektor 453, Grox i Selena, obično smo ljetovali na Luxu, sjaj, klonovi.






Primjedbe

100 riječi

100 riječi je novi projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara koji se prvi puta provodi u školskoj godini 2022./2023., a koji za ciljeve ima poticanje jezičnog izražavanja kroz kraće pisane forme uobličene u kratke tekstove od stotinu riječi kao sažete misli i ideje koje se temelje na jasnim zadacima te jačanje jezičnih vještina i sposobnosti selektiranja informacija i njihovog uobličavanja u sažete, logički povezane tekstove kroz aktivnosti kreativnog pisanja. Svaki će zadatak biti drugačiji: tematski drugačiji od prethodnog i manje ili više zahtjevan što će iziskivati manje ili više poticanja na kreativnost i kreativan način razmišljanja. Učenici na temelju zadane teme pišu kraći literarni tekst do stotinu riječi – na ovaj način odgovaraju na postavljeni zadatak i vježbaju sažimanje informacija i pisanje sažetaka. Sve će etape projekta biti popraćene objavama na Facebook stranici projekta.