Marija Šipušić, Osnovna škola Sveta Nedelja

Izvana dopire svjež miris kiše. S pregačom oko pasa nagnuta sam nad kuhinjskim stolom. Pokušavam razvući tanko, krhko tijesto. Nokti mi ostavljaju velike rupe u njemu. Ubrzo miris pite od jabuke ispuni moj mali stan. Dan mi poboljšava vrapčić koji se naviruje iza zavjesa. Naslonim se na stol i gledam zlatni sjaj pite u pećnici. Naglo poskočim kad čujem oštar zvuk iz dnevne sobe. Telefon. Uzdahnem. Na liniji je policajac. Ponovno poskočim. Pokušavam se smiriti. U šoku sjedam na kauč. Ruke mi se tresu dok lijevu polažem na obraz. „Vaš je brat sinoć završio u zatvoru...“ Zvoni mi u ušima.

3. izazov: U 100 riječi napišite tekst koji će uključivati sljedeće riječi: zatvor, pita od jabuka, zavjese, kiša i telefon.
Primjedbe

100 riječi

100 riječi je novi projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara koji se prvi puta provodi u školskoj godini 2022./2023., a koji za ciljeve ima poticanje jezičnog izražavanja kroz kraće pisane forme uobličene u kratke tekstove od stotinu riječi kao sažete misli i ideje koje se temelje na jasnim zadacima te jačanje jezičnih vještina i sposobnosti selektiranja informacija i njihovog uobličavanja u sažete, logički povezane tekstove kroz aktivnosti kreativnog pisanja. Svaki će zadatak biti drugačiji: tematski drugačiji od prethodnog i manje ili više zahtjevan što će iziskivati manje ili više poticanja na kreativnost i kreativan način razmišljanja. Učenici na temelju zadane teme pišu kraći literarni tekst do stotinu riječi – na ovaj način odgovaraju na postavljeni zadatak i vježbaju sažimanje informacija i pisanje sažetaka. Sve će etape projekta biti popraćene objavama na Facebook stranici projekta.