Gabrijela Pranjić, Osnovna škola "Vladimir Nazor" Ploče

Bok Ana,

javljam se s najgoreg odmora ikada. Krk je ljeti, vjerujem, prekrasan, ali ljetne viroze nisu. Stigli smo oko 5 sati popodne, odmorili  se i u 7 sati otišli prošetati ususret sutonu. Oko 2 sata ujutro probudila me strašna mučnima. Povraćalo mi se, skočila mi je temperatura. Jutro sam dočekala u otočnoj ambulanti. Užas! Ništa od Krka. Ni moji roditelji nisu mogli ići nigdje jer su morali paziti na mene. Toliko sam se veselila ovom odmoru i na kraju je sve palo u vodu. Upropašteno ljetovanje. Vraćam se kući bijela kao sir. Vidimo se uskoro u školi.

Tvoja Gabi

1. izazov: U 100 riječi napišite tekst za razglednicu s ljetovanja koju ćete poslati najboljem prijatelju. Odmor je počeo vrlo loše. Što ga je to upropastilo...?
Primjedbe

100 riječi

100 riječi je novi projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara koji se prvi puta provodi u školskoj godini 2022./2023., a koji za ciljeve ima poticanje jezičnog izražavanja kroz kraće pisane forme uobličene u kratke tekstove od stotinu riječi kao sažete misli i ideje koje se temelje na jasnim zadacima te jačanje jezičnih vještina i sposobnosti selektiranja informacija i njihovog uobličavanja u sažete, logički povezane tekstove kroz aktivnosti kreativnog pisanja. Svaki će zadatak biti drugačiji: tematski drugačiji od prethodnog i manje ili više zahtjevan što će iziskivati manje ili više poticanja na kreativnost i kreativan način razmišljanja. Učenici na temelju zadane teme pišu kraći literarni tekst do stotinu riječi – na ovaj način odgovaraju na postavljeni zadatak i vježbaju sažimanje informacija i pisanje sažetaka. Sve će etape projekta biti popraćene objavama na Facebook stranici projekta.