Larissa Purić, Osnovna škola Okučani

Mia, radnica u malom uredu, iznenada je dobila dugu sumnjivu poruku od "nigerijskog princa" koji joj obećava bogatstvo ako ispuni par njegovih uvjeta. Iako je primijetila očite znakove prijevare, odlučila je iskoristiti priliku da se "suprotstavi".  Pa umjesto da ga ignorira, poslala mu je diplomatičan odgovor, izražavajući sumnju i neuvjerljivost. Mia je odlučila podijeliti svoje iskustvo na društvenim mrežama, upozoravajući ljude na takve prijevare. Njezin pametan pristup privukao je pažnju, potičući razgovor o sigurnosti na internetu. Mia je postala savjesna glasnica, a nigerijski princ koji je zapravo bio samo osoba koju nazivamo "hakerom", ostao je bez uspjeha u svojoj prijevari.

5. izazov: Tekstom ne duljim od 100 riječi odgovorite nigerijskom princu koji vam šalje e-poruku o bogatom nasljedstvu koje ćete dobiti ako ispunite nekoliko "jednostavnih" uvjeta.


Primjedbe

100 riječi

100 riječi je novi projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara koji se prvi puta provodi u školskoj godini 2022./2023., a koji za ciljeve ima poticanje jezičnog izražavanja kroz kraće pisane forme uobličene u kratke tekstove od stotinu riječi kao sažete misli i ideje koje se temelje na jasnim zadacima te jačanje jezičnih vještina i sposobnosti selektiranja informacija i njihovog uobličavanja u sažete, logički povezane tekstove kroz aktivnosti kreativnog pisanja. Svaki će zadatak biti drugačiji: tematski drugačiji od prethodnog i manje ili više zahtjevan što će iziskivati manje ili više poticanja na kreativnost i kreativan način razmišljanja. Učenici na temelju zadane teme pišu kraći literarni tekst do stotinu riječi – na ovaj način odgovaraju na postavljeni zadatak i vježbaju sažimanje informacija i pisanje sažetaka. Sve će etape projekta biti popraćene objavama na Facebook stranici projekta.