Mateja Sopjanac, Srednja škola Marka Marulića Slatina

Bok Luna! 

Javljam se iz Rijeke kako bi ti rekla nešto o lošem početku ljetovanja. Došla sam u apartman, ali smještaj nije izgledao onako kao na slikama. Apartman je bio jako neuredan, sve je bilo dosta prljavo i uništeno. Jednostavno nije bilo mjesto u kojem se je moglo boraviti. Morala sam se nekako snaći u tom apartmanu jer su svi ostali bili zauzeti. Kada sam nazvala osobu s kojom sam dogovarala smještaj i pitala za objašnjenje, rekla mi je da to nije njen problem. Ali ipak neću dopustiti da mi to pokvari cijelo ljetovanje. Nadam se da ti uživaš.

Mateja.

1. izazov: U 100 riječi napišite tekst za razglednicu s ljetovanja koju ćete poslati najboljem prijatelju. Odmor je počeo vrlo loše. Što ga je to upropastilo...?
Primjedbe

100 riječi

100 riječi je novi projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara koji se prvi puta provodi u školskoj godini 2022./2023., a koji za ciljeve ima poticanje jezičnog izražavanja kroz kraće pisane forme uobličene u kratke tekstove od stotinu riječi kao sažete misli i ideje koje se temelje na jasnim zadacima te jačanje jezičnih vještina i sposobnosti selektiranja informacija i njihovog uobličavanja u sažete, logički povezane tekstove kroz aktivnosti kreativnog pisanja. Svaki će zadatak biti drugačiji: tematski drugačiji od prethodnog i manje ili više zahtjevan što će iziskivati manje ili više poticanja na kreativnost i kreativan način razmišljanja. Učenici na temelju zadane teme pišu kraći literarni tekst do stotinu riječi – na ovaj način odgovaraju na postavljeni zadatak i vježbaju sažimanje informacija i pisanje sažetaka. Sve će etape projekta biti popraćene objavama na Facebook stranici projekta.