Nikolina Stojaković, Osnovna škola Darda

Nigerijski princ ima baš "jednostavne" uvjete. Nabavi sve životinje zoološkog vrta i adekvatno se brini o njima, izradi štand i prodaj što više limunade možeš te napravi video o sebi i svom životu! Uvjeti mi nisu najjasniji. Skeptična sam, ali želim to nasljedstvo. Veliki dvorac s prekrasno uređenim vrtom i bazenom, privatnu teretanu i knjižnicu, ogromnu tvrtku s 1000 radnika, kuharice, zaštitare, limuzine... Mogu sebe zamisliti kako poslije kupanja u bazenu ležim, uživam u zalasku sunca i smišljam što bih jela za večeru.

5. izazov: Tekstom ne duljim od 100 riječi odgovorite nigerijskom princu koji vam šalje e-poruku o bogatom nasljedstvu koje ćete dobiti ako ispunite nekoliko "jednostavnih" uvjeta.


Primjedbe

100 riječi

100 riječi je novi projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara koji se prvi puta provodi u školskoj godini 2022./2023., a koji za ciljeve ima poticanje jezičnog izražavanja kroz kraće pisane forme uobličene u kratke tekstove od stotinu riječi kao sažete misli i ideje koje se temelje na jasnim zadacima te jačanje jezičnih vještina i sposobnosti selektiranja informacija i njihovog uobličavanja u sažete, logički povezane tekstove kroz aktivnosti kreativnog pisanja. Svaki će zadatak biti drugačiji: tematski drugačiji od prethodnog i manje ili više zahtjevan što će iziskivati manje ili više poticanja na kreativnost i kreativan način razmišljanja. Učenici na temelju zadane teme pišu kraći literarni tekst do stotinu riječi – na ovaj način odgovaraju na postavljeni zadatak i vježbaju sažimanje informacija i pisanje sažetaka. Sve će etape projekta biti popraćene objavama na Facebook stranici projekta.