Valentina Žderić, Osnovna škola "Vladimir Nazor" Ploče

Joooj, Suzi moja,

nisam se nadala tako lošem početku odmora? A toliko sam se radovala samostalnom ljetovanju.  Već na ukrcajnoj plaži  primijetila sam da sam izgubila ruksak s ključevima, novcem i mobitelom. Počela sam paničariti jer smo za manje od petnaest minuta trebali krenuti na vožnju velikom podmornicom. Srećom, susrela sam ljubaznog spasioca koji je organizirao potragu. Nakon nekoliko napetih trenutaka ruksak je bio pronađen i vratio se u moje ruke. U tom trenutku mislila sam kako je to velika sreća, ali kad sam se ukrcala na podmornicu…  Uglavnom, preživih. Sve ću ti ispričati kad se vidimo.

Ljubim te!

Valentina

1. izazov: U 100 riječi napišite tekst za razglednicu s ljetovanja koju ćete poslati najboljem prijatelju. Odmor je počeo vrlo loše. Što ga je to upropastilo...?
Primjedbe

100 riječi

100 riječi je novi projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara koji se prvi puta provodi u školskoj godini 2022./2023., a koji za ciljeve ima poticanje jezičnog izražavanja kroz kraće pisane forme uobličene u kratke tekstove od stotinu riječi kao sažete misli i ideje koje se temelje na jasnim zadacima te jačanje jezičnih vještina i sposobnosti selektiranja informacija i njihovog uobličavanja u sažete, logički povezane tekstove kroz aktivnosti kreativnog pisanja. Svaki će zadatak biti drugačiji: tematski drugačiji od prethodnog i manje ili više zahtjevan što će iziskivati manje ili više poticanja na kreativnost i kreativan način razmišljanja. Učenici na temelju zadane teme pišu kraći literarni tekst do stotinu riječi – na ovaj način odgovaraju na postavljeni zadatak i vježbaju sažimanje informacija i pisanje sažetaka. Sve će etape projekta biti popraćene objavama na Facebook stranici projekta.