Mihael Habazin, Osnovna škola Kajzerica

Najdraži ovogodišnji izazov u projektu 100 riječi mi je bio 19. izazov. U tom izazovu smo trebali dočarati svijet u kojem se odvija radnja naše knjige. Inače volim pisati, jedna pjesma mi je objavljena u časopisu Modra lasta, a tri su objavljene u Smibu. Također volim čitati, u svojoj sobi imam preko 140 knjiga, od kojih su najpoznatije: Hobit,  Gospodar prstenova, Kronike iz Narnije, Harry Potter itd. Volio bih napisati knjigu, bilo fantastični serijal ili zbirku pjesama, samo da je knjiga. Već sam napisao jako puno pjesma, a i priča, a ovaj projekt mi je dodatno potaknu maštu za pisanje.

20. izazov: Navedite najdraži ovogodišnji izazov u projektu 100 riječi i u 100 riječi objasnite zašto ste odabrali upravo taj. 

Primjedbe

100 riječi

100 riječi je novi projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara koji se prvi puta provodi u školskoj godini 2022./2023., a koji za ciljeve ima poticanje jezičnog izražavanja kroz kraće pisane forme uobličene u kratke tekstove od stotinu riječi kao sažete misli i ideje koje se temelje na jasnim zadacima te jačanje jezičnih vještina i sposobnosti selektiranja informacija i njihovog uobličavanja u sažete, logički povezane tekstove kroz aktivnosti kreativnog pisanja. Svaki će zadatak biti drugačiji: tematski drugačiji od prethodnog i manje ili više zahtjevan što će iziskivati manje ili više poticanja na kreativnost i kreativan način razmišljanja. Učenici na temelju zadane teme pišu kraći literarni tekst do stotinu riječi – na ovaj način odgovaraju na postavljeni zadatak i vježbaju sažimanje informacija i pisanje sažetaka. Sve će etape projekta biti popraćene objavama na Facebook stranici projekta.