Nika Brajković, Srednja škola Dalj

Pred startom sam, publika je puna živosti i glasno navija, ljudi se gomilaju, sve je tako užurbano. U radionici, na beku starta majstori se žure da sve formule budu spremne prije početka utrke. Zrak je pun adrenalina, naravno, s mirisom ulja i goriva, mislim benzina. U svoj toj žurbi i adrenalinu ostajem nekako mirna i spokojna bez ikakve napetosti, sa samo jednom velikom željom zvanom pobjeda. Netko bi pomislio kako mogu biti tako smirena na današnji dan, ali eto samo smireno i sve će biti u redu. Utrka kreće za pet minuta tako da ću morati krenuti prema cilju. „Pozdrav!“.

17. izazov: Sudjelujete u utrci Formule 1. Pred samim ste startom. Čekate početak. U 100 riječi opišite kako se osjećate i što očekujete.

Primjedbe

100 riječi

100 riječi je novi projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara koji se prvi puta provodi u školskoj godini 2022./2023., a koji za ciljeve ima poticanje jezičnog izražavanja kroz kraće pisane forme uobličene u kratke tekstove od stotinu riječi kao sažete misli i ideje koje se temelje na jasnim zadacima te jačanje jezičnih vještina i sposobnosti selektiranja informacija i njihovog uobličavanja u sažete, logički povezane tekstove kroz aktivnosti kreativnog pisanja. Svaki će zadatak biti drugačiji: tematski drugačiji od prethodnog i manje ili više zahtjevan što će iziskivati manje ili više poticanja na kreativnost i kreativan način razmišljanja. Učenici na temelju zadane teme pišu kraći literarni tekst do stotinu riječi – na ovaj način odgovaraju na postavljeni zadatak i vježbaju sažimanje informacija i pisanje sažetaka. Sve će etape projekta biti popraćene objavama na Facebook stranici projekta.