Miro Vito Markulin, Zdravstvena škola Split

Evo, došao nam je kraj i ove školske godine. Bila mi je čast zabavljati vas mojim eksperimentalnim pričama. Izazov koji me je možda najviše zaintrigirao bio je onaj o mobitelu i ključevima koji su slučajno ostali zaključani u automobilu. Moja ideja kružne zaboravnosti je bila teško izvediva u samo sto riječi i natjerala me je da, više nego uobičajeno, mjerim važnost svake riječi i rečenice. Da budem iskren, mislim da je upravo zbog toga moja najuspjelija priča, nijedna rečenica nije suvišna. Imam osjećaj da bi bila mnogo slabija da sam je napisao u svojem standardnom formatu. Hvala vam i zbogom!

20. izazov: Navedite najdraži ovogodišnji izazov u projektu 100 riječi i u 100 riječi objasnite zašto ste odabrali upravo taj. 

Primjedbe

100 riječi

100 riječi je novi projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara koji se prvi puta provodi u školskoj godini 2022./2023., a koji za ciljeve ima poticanje jezičnog izražavanja kroz kraće pisane forme uobličene u kratke tekstove od stotinu riječi kao sažete misli i ideje koje se temelje na jasnim zadacima te jačanje jezičnih vještina i sposobnosti selektiranja informacija i njihovog uobličavanja u sažete, logički povezane tekstove kroz aktivnosti kreativnog pisanja. Svaki će zadatak biti drugačiji: tematski drugačiji od prethodnog i manje ili više zahtjevan što će iziskivati manje ili više poticanja na kreativnost i kreativan način razmišljanja. Učenici na temelju zadane teme pišu kraći literarni tekst do stotinu riječi – na ovaj način odgovaraju na postavljeni zadatak i vježbaju sažimanje informacija i pisanje sažetaka. Sve će etape projekta biti popraćene objavama na Facebook stranici projekta.