Sunčica Bencetić, Klasična gimnazija Zagreb

Dragoj milostivi Izabeli,

Ljubljeno tvoje čelo neka bude, krunjeno mislima našega vjenčanja, nadam se. Najdraža, svaki uzdah novoga proljeća okreće moja nutarnja skitanja tebi. Međutim, istina gorka bridi. Stanje u Americi daleko je od spokojnog. Mnogim ustima fali kruha, mnogim srcima fali mira gledajući tuđinske šape kako pustoše im zemlje predačke. O kako žudim tvome zagrljaju. Kako li ti je samo Hrvatici samoj među Mađarima? Njeguju li te moji ukućani poput zlatne laste kakva jesi? Ovdje u Americi šuška se o spravi koja šalje glas preko neba i mora. Najdraža, čekaj moja pisma, a možda i moje riječi.

Tvoj Ljubimir

16. izazov: U 100 riječi napišite pismo koje ste pronašli u staroj knjizi u knjižnici, a koje izgleda kao da je napisano prije 150 godina. 
Primjedbe

100 riječi

100 riječi je novi projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara koji se prvi puta provodi u školskoj godini 2022./2023., a koji za ciljeve ima poticanje jezičnog izražavanja kroz kraće pisane forme uobličene u kratke tekstove od stotinu riječi kao sažete misli i ideje koje se temelje na jasnim zadacima te jačanje jezičnih vještina i sposobnosti selektiranja informacija i njihovog uobličavanja u sažete, logički povezane tekstove kroz aktivnosti kreativnog pisanja. Svaki će zadatak biti drugačiji: tematski drugačiji od prethodnog i manje ili više zahtjevan što će iziskivati manje ili više poticanja na kreativnost i kreativan način razmišljanja. Učenici na temelju zadane teme pišu kraći literarni tekst do stotinu riječi – na ovaj način odgovaraju na postavljeni zadatak i vježbaju sažimanje informacija i pisanje sažetaka. Sve će etape projekta biti popraćene objavama na Facebook stranici projekta.